Vasarą Elektrėnų jaunimas leido stovyklose

Šią vasarą Elektrėnų kultūros centro padalinys „Elektrėnų jaunimo centras“ (toliau EJC) praleido išties įdomiai ir aktyviai. Tai lėmė, jog buvo įvykdytos net trys jaunimo vasaros užimtumo stovyklos, kurias finansavo Elektrėnų savivaldybė. Stovyklos vyko liepos ir rugpjūčio mėnesiais, jose buvo stengiamasi įtraukti jaunuolius iš socialinę atskirtį patiriančių, mažiau galimybių turinčių šeimų bei gyvenančius Elektrėnų savivaldybei priklausančiose seniūnijose jaunuolius. Stovyklų tikslas buvo suteikti jaunimui galimybę užsiimti prasminga veikla, kuri skatina aktyvų laisvalaikio užimtumą ir gamtotyrą, saviraišką, stiprinti skaitmeninius ir technologijomis paremtus gebėjimus.

Matydamos jaunimo vasaros užimtumo trūkumą ir didelį jaunuolių norą įsitraukti ir dalyvauti, EJC darbuotojos Barbora Vidauskienė, Aurelija Kuzmičienė bei Kristina Vaiciukaitė parengė stovyklų maršrutus ir veiklas, kurios buvo vykdomos ne tik Jaunimo centre, bet ir išvykose į kitus Lietuvos kraštus. Pirmojoje stovykloje jaunuoliai keliavo į Molėtus, kur vyko pažintinis kraštotyrinis baidarių žygis Žeimenos upe. Praleidę naktį gamtos apsuptyje esančioje sodyboje, stovyklautojai leidosi į kelionę po lankytinus objektus Molėtų krašte, kopė į apžvalgos bokštą Mindūnuose, pasisvečiavo „Molėtų Atviroje jaunimo erdvėje“. Sekančias stovyklos dienas vyko prevenciniai mokymai bei edukacijos, skirtos ugdyti jaunuolių sugebėjimus paremtus skaitmeninėmis technologijomis, pasitelkiant ”Kūrybos ir inovacijų laboratoriją”, kaip mokymų organizatorių. Stovyklos pabaigą entuziastingai užbaigė diskoteka, kurios rengimu rūpinosi patys stovyklautojai ir taip įgijo renginio planavimo įgūdžių.

                      Antrojoje stovykloje pavadinimu “Mums gera čia” taip pat netrūko iššūkių ir įdomybių. Pirmąją stovyklos dieną jaunuoliai pradėjo nuo sportinės veiklos ir dviračiais numynė distanciją aplink Elektrėnų miestą ir Elektrėnų marias. Kitą dieną stovyklautojai keliavo į Grabijolus, ten įveikė ištvermės reikalaujantį Neries pažintinį taką, o po jo gamino valgį Neries krante esančioje stovyklavietėje. Kitas stovyklos dienas jaunuoliai gilino žinias apie Elektrėnų miestą žaisdami protmūšį, turėjo susitikimus su Elektrėnų savivaldybėje verslą kuriančiais ir plėtojančiais jaunaisiais verslininkais, sužinojo kaip protingai valdyti savo finansus. Visos stovyklos metu jaunuoliai buvo mokomi kaip pasigaminti lietuviškos virtuvės etnografinius patiekalus, ne vienas dalyvis didžiavosi pagaminęs tradicinį patiekalą pirmą kartą savarankiškai.

Paskutinėje stovykloje pavadinimu „Atsisveikinkime su vasara kartu“ stovyklautojai net trims dienoms išvyko į Klaipėdą, kur turėjo galimybę aktyviai keliauti ir pažinti Klaipėdos kraštą. Jau pirmąją dieną vos atvykę jie dviračiais pasiekė pajūryje esančią Olando kepurę, pakeliui susipažino su Klaipėdos senamiesčiu. Antrąją dieną stovyklautojai turėjo neeilinę išvyką į Kuršių Neriją, kur dalyvavo ekskursijoje po Lietuvos jūrų muziejaus ekspoziciją bei stebėjo delfinų ir ruonių pasirodymą. Išvyką unikalios gamtos apsuptyje tęsę stovyklautojai kopė į „Raganų kalną“, apsilankė Naglių gamtiniame rezervate esančiose „Negyvose kopose“, o išalkę maistą ruošė šalia Juodkrantės esančioje stovyklavietėje. Trečią dieną stovyklos grupė lankėsi Klaipėdos „Karalienės Luizės jaunimo centre“ ir jo padalinuose, kur turėjo galimybę pabendrauti, susipažinti ir pasisemti gerosios darbo praktikos pavyzdžių iš daugelį metų veikiančių ir didelę bendruomenę turinčių įstaigų. Grįžę į EJC jaunuoliai klausėsi paskaitos apie verslo finansavimą. Atsižvelgdamos į jaunuolių poreikius, stovyklos vadovės taip pat suplanavo aktyvią komandinę edukaciją, kurios metu jaunuoliai stiprino gebėjimus greitai priimti sprendimą, panaudoti reikiamą taktiką, leido atsiskleisti žmogaus savybėms ir galimybėms, o galiausiai su instruktoriaus pagalba žaidė dažasvydį.

Share Button