„Ieškok savęs“

Džiaugiamės 2018 metais įgyvendinę Elektrėnų savivaldybės finansuotą visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektą „Ieškok savęs”. Šio projekto tikslas – narkotinių ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija ir pagalba jauniems žmonėms atrasti save, atsakyti į rūpimus klausimus, padėti atsispirti neigiamam aplinkos poveikiui.

Viso projekto metu su jaunimu dirbo psichologas, kuris grupinių ir individualių konsultacijų pagalba padėjo jaunuoliams geriau suvokti vyraujančias socialines normas, bendravimo ypatumus, supažindino su emocijų valdymų būdais. Darbe su jaunimu buvo naudojamos įvairios darbo formos ir metodai, kurie patrauklūs jaunimui. Įvairių psichologinio pobūdžio filmų peržiūros ir analizė. Filmo metu jaunuoliams suteikiama proga susidurti su kitokiomis socialinėmis normomis, vertybėmis bei apmąstyti savąsias. Aptarimo metu visi turi progą išsakyti savo mintis ir emocijas, kilusias filmo metu; aptarti neaiškias filmo vietas; suprasti kaip svarbu įsigilinti į paslėptas reikšmes, simbolius ir juos išsiaiškinti, aptarti su kitais.

,,Emocijų valdymas“ – dalyviai interaktyvių veiklų (diskusijų, vaidinimo ir žaidimo) metu aptarė savo naudojamus ir/ar žinomus emocijų valdymo būdus, išskyrė naudingiausius, sužinojo kaip elgtis ir suvaldyti save situacijose, kuomet užplūsta stiprios emocijos.

Veikloje ,,Efektyvus bendravimas“ – dalyviai sužino apie bendravimo psichologijoje išskiriamus bendravimo kliuvinius“, buvo siekiama, jog dalyviai mokytųsi dažniau pastebėti, kokiu būdu jie bendrauja su aplinkiniais, atpažinti netinkamus bendravimo būdus ir juos keisti.
Individualios  konsultacijos  vyko su užsiregistravusiais dalyviais. Individualiose konsultacijose buvo aptariamos įvairios, jaunimą dominančios temos, ieškomi sprendimo būdai, keliama motyvacija, mokomasi suprasti save ir suvaldyti emocijas, o kartais tiesiog išklausyti.
Taip pat labai džiaugiamės sulaukę pagalbos iš LIMSA (Lietuvos medicinos studentų asociacijos), kurie jaunimą konsultavo lytiškumo klausimais, atsakė į „nepatogius“ klausimus ir suteikė daug naudingos informacijos.

Prie mūsų projekto „Ieškok savęs“ prisidėjo ir Elektrėnų sveikatos biuras, kuris kartą per savaitę konsultuodavo jaunimą sveikos gyvensenos, fizinio aktyvumo, svorio reguliavimo, pirmosios pagalbos suteikimo klausimais. Supažindino jaunus žmones su kraujospūdžio aparatu, nikotino kiekį organizme nustatančiu aparatu.

Taip pat turėjome svečių  iš antidopingo agentūros, kurie mielai sutiko susitikti su jaunimu ir supažindino su antidopingo kodekso nuostatomis, tarptautinio standarto nuostatomis.
Daug gražių emocijų patyrėme: mokėmės vieni iš kitų, diskutavome, bendravome individualiai ir grupelėse, lankėmės kituose jaunimo centruose, diskusijų festivaliuose, renginiuose, mokėmės organizuoti renginius, dirbti komandoje, pažinome kitus ir save.

Pasibaigus projektui, veiklos nesibaigia, nes jaunimas tarsi kempinė, kuri turi būti pripildoma naujomis emocijomis, išgyvenimais ir informacija!

Share Button