,,Kaip įkurti jaunimo centrą?“

Elektrėnų atviras jaunimo centras veikia tik 3 metus, bet sukaupta patirtis leidžia dalintis išmoktomis pamokomis ir motyvuoti kolegas iš įvairių savivaldybių Lietuvoje ir kitų valstybių imtis šios veiklos. Kovo 29 d. – balandžio 9 d. Elektrėnų kultūros centras organizuoja tarptautinius nuotolinius mokymus „Kaip įkurti jaunimo centrą?“. Mokymuose dalyvauja virš 50 specialistų iš 13 valstybių: Lietuvos, Norvegijos, Latvijos, Portugalijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos, Bulgarijos, Rumunijos, Švedijos, Moldovos, Graikijos ir Brazilijos.

Mokymai skirti savivaldybių specialistams atsakingiems už jaunimą, jaunimo darbuotojams, nevyriausybinių organizacijų atstovams. Mokymų tikslas: supažindinti dalyvius, kaip pradėti jaunimo centro steigimą ir tęsti jo kasdienę veiklą, bei kaip „Erasmus“ programa, bei kitos programos gali prisidėti prie kokybiškesnių kasdienių jaunimo centro veiklų vykdymo.

Išmaniosios technologijos leidžia dalintis pavyzdžiais iš skirtingų Lietuvos savivaldybių, virtualiai aplankyti jaunimo centrus, pasikviesti specialistus dirbančius darbo su jaunimu, architektūros, socialinės apsaugos srityse. Bet technologijos neišsprendžia laiko zonų skirtumų- dalyvė iš Portugalijos Leticia Quinonez, kuri dėl Covid pandemijos negali grįžti iš Brazilijos į Portugaliją dėl sustabdytų tarptautinių skrydžių, keliasi 5 ryte, kad galėtų tiesiogiai prisijungti prie užsiėmimų.

Dalyvius iš užsienio maloniai stebina, kaip ženkliai prie darbo su jaunimu finansavimo ir kokybės užtikrinimo Elektrėnuose prisideda savivaldybė ir Jaunimo reikalų departamentas prie SADM.

Šie mokymai dalyviams suteikia labai naudingų žinių ir praktinių pavyzdžių. Pasak dalyvio Luis Gómez-Calcerrada Rodríguez-Palmero iš Ispanijos „ilgą laiką turėjau svajonę įkurti jaunimo centrą, o čia matau, kaip šią svajonę kiti įgyvendino skirtingais būdais“. Ioana Tatarciuc iš Rumunijos džiugina, kad mokymų metu išsamiai gilinamasi į jaunimo centro biudžeto sudarymą, darbo su jaunimu kokybės principus, paauglystės psichologijos ypatumus, bei kitas temas.

Savo patirtimi mokymuose dalinasi Elektrėnų atviro jaunimo centro jaunimo darbuotojos Barbora Vidauskienė, Aurelija Kuzmičienė, Asta Arbačiauskaitė – Dijokienė, Kristina Vaiciukaitė. Mokymus įgyvendina Elektrėnų kultūros centras (www.kcelektrenai.lt), mokymų projektą finansuoja „Erasmus+“ programa. Elektrėnų kultūros centras tarptautinius mokymus jaunimo srityje vykdyti ir ateityje, nes įstaigai suteikta „Erasmus+” akreditacija jaunimo srityje 2021-2027 metams. Lietuvoje tokias akreditacijas turi tik 4 organizacijos.

Share Button