Mobilusis darbas su jaunimu Elektrėnų savivaldybėje

Jaunimo darbuotojos Barbora Vidauskienė ir Justina Zaleckienė Vievyje

Rugsėjo 6-7 dienomis, Birštone vykusiame diskusijų festivalyje „Būtent“, dalyvavo Elektrėnų atviro jaunimo centro komanda su savanoriais. Įrengta mobilaus darbo su jaunimu erdvė puikiai atspindėjo mobilų darbą su jaunimu kaimiškose vietovėse,  bei pritraukė daug jaunimo ir ne tik. Susidomėjimas buvo didelis, o pristatyti tikrai buvo ką. Nuo šių metų gegužės mėnesio Elektrėnų savivaldybėje vykdomi net du projektai, kuriuos įgyvendinti pasiruošusi Elektrėnų atviro jaunimo centro jaunimo darbuotojų komanda.

Elektrėnų jaunimas, diskusijų festivalyje „Būtent“, mezga kontaktus su kitų miestų jaunimu

Šiais metais startavo strateginės partnerystės projektas, finansuojamas Erasmus + programos, „Mobilusis darbas su jaunimu: formuojant Europos praktiką“, kurį įgyvendina Elektrėnų kultūros centras ir Politikos tyrimų ir analizės institutas. Šio projekto veiklos vykdomos 18 mėnesių nuo 2019 m. gegužės 1 d. iki 2020 m. spalio 30 d., projektą įgyvendins 7 partneriai iš 6 šalių: Norvegijos, Lietuvos, Latvijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Italijos. Mobilusis darbas su jaunimu yra darbo su jaunimu forma, kuria jauniems žmonėms suteikiamos užimtumo galimybės jų gyvenamojoje aplinkoje, kurioje nėra jaunimo centrų ir laisvalaikio praleidimo galimybės yra ribotos. Yra keletas būdų, kaip suteikti mobilųjį darbą su jaunimu kaimo teritorijose. Šis projektas apims skirtingas praktikas ir analizuos skirtingus būdus, kaip mobiliosios darbo su jaunimu paslaugos galėtų būti teikiamos skirtingose Europos šalyse. Projektas padės visos Europos jaunimo darbuotojams išsiaiškinti, kurios strategijos yra aktualios jų tikrovėje. Projekto rėmuose bus organizuojami tarptautiniai mokymai, atliekamas tyrimas ir teikiamos mobilaus darbo su jaunimu paslaugos.

Jaunimo darbuotojos Barbora Vidauskienė ir Justina Zaleckienė Vievyje

  Moksleivių ir jaunimo organizacija ,,Idėja“, gavusi finansavimą iš Elektrėnų savivaldybės vietos veiklos grupės, įgyvendindama projektą ,,Jaunimo užimtumo skatinimas Elektrėnų savivaldybės kaimiškose teritorijose“ NR. ELEK-LEADER-1C-J-4-2-2018, taip pat nuo š. m. pavasario pradėjo vykdyti mobilųjį darbą su jaunimu. Elektrėnų savivaldybės jaunimo reikalų  koordinatorė Neringa Pulauskienė kartu su Elektrėnų atviro jaunimo centro jaunimo darbuotojais, važiavo į seniūnijas, bendravo su vietos bendruomenių nariais, jaunimo atstovais ir aiškinosi kokia yra jaunimo situacija kaimuose, o nuo rugsėjo mėnesio jaunimo darbuotojų komanda startavo į konkrečias vietas ir pradėjo vykdyti mobilųjį darbą su jaunimu. 

Jaunimo darbuotoja Justina Zaleckienė, Kietaviškių bendruomenės narė Lina Vrubliauskienė, Elektrėnų savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė  Neringa Pulauskienė

 

Įgyvendinant šiuos du projektus net šešiose Elektrėnų seniūnijose bus suteiktos  mobilaus darbo su jaunimu paslaugos. Jaunimo darbuotojų komanda, pagal sudarytą ir su Elektrėnų savivaldybės vietos veiklos grupe suderintą grafiką lankysis Kietaviškėse, Kazokiškėse, Pastrėvyje, Semeliškėse, Gilučiuose, Vievyje. Susitikę su jaunuoliais jaunimo darbuotojai, taikydami mobilaus darbo su jaunimo metodus, išsiaiškins jų poreikius, padės jaunimui gerinti jų laisvalaikio užimtumą atliepiant jų poreikius ir taikant atvirojo darbo su jaunimu principus, sieks pagerinti kaimiškose vietovėse gyvenančių jaunuolių laisvalaikį.

   Diskusijų festivalis „Būtent“, tai ne vienintelė projektų viešinimo priemonė, taip pat yra sukurtas puslapis socialiniame tinkle „facebook“  „Mobilusis darbas su jaunimu Elektrėnų savivaldybėje “ (https://www.facebook.com/MDElektrenai/), pamėgę šį puslapį galėsite stebėti informaciją apie jaunimo darbuotojų vizitus į seniūnijas, veiklas, darbo metodus.

Justina Zaleckienė
Elektrėnų atviro jaunimo centro jaunimo darbuotoja
Share Button